De vijf beste vertaal-apps uit de L&L-test
< back to articles

De vijf beste vertaal-apps uit de L&L-test

Op reis naar het buitenland. Voor vakantie of een zakentrip. Ver weg of wat dichterbij. Je krijgt dan vaak te maken met een andere taal, die je lang niet altijd meester bent. De bekende woordenboekjes in de koffer dan maar? Nee, dat is verleden tijd. Vertaal-apps hebben het helemaal overgenomen van die boekjes. Dat is maar goed ook, want ze zijn vele malen uitgebreider, handiger en minder zwaar. Maar welke app moet je kiezen? L&L testte een groot aantal apps en zette de beste vijf voor je op een rijtje.

Google Translate van Google Inc.

Google Translate is veruit de bekendste app. Deze app kan vanuit meer dan 100 talen vertalen. De app is zeer Google translate vertaal-apps reisflexibel en gebruiksvriendelijk. Je hebt de mogelijkheid om een foto van de onbekende brontekst te maken en in ‘real time’ te vertalen. Dit is zeer handig voor talen zoals het Chinees. Deze app kan ook 52 talen ‘offline’ vertalen. Een van de voordelen van de app is dat deze vertalingen biedt binnen elke (Android-)applicatie die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld WhatsApp gebruikt, kun je de gewenste tekst kopiëren en laten vertalen. Handig en tijdbesparend!

De kenmerken

Beschikbaar voor Android/iOS? Beide
Gratis? Ja
Aantal talen? >90
Reclames? Nee
Voordelen:
– Eenvoudig schakelen tussen talen
– Mogelijkheden voor delen van informatie
– Opslag van vertaalhistorie
Nadelen:
– Lange zinnen worden niet altijd juist vertaald
– Sommige ‘kleinere talen’ zijn niet erg accuraat
Link

Microsoft Translator van Microsoft

Microsoft Translator biedt waarschijnlijk de meest veelzijdige app. Gebruikers kunnen de tekst die ze willen vertalen typen of uitspreken, of een foto maken van een afbeelding die de tekst bevat. De vertaler is ook beschikbaar als een Smartwatch-app, zowel voor iOS als voor Android. Ideaal voor mensen die veel reizen.

Relatief nieuw is de ‘gespreksfunctie’. Om een gesprek te starten kan je een conversatiecode kiezen en vervolgens je naam en eigen taal invoeren. Vervolgens zend je de code naar wie je verder wilt uitnodigen voor het gesprek. Dit werkt voor zowel voor één-op-één-gesprekken als groepsgesprekken.

De kenmerken

Beschikbaar voor Android/iOS? Beide
Gratis? Ja
Aantal talen? 60
Reclames? Nee
Voordelen:
– Groot aantal talen
– Vertaalt hele zinnen en websites
– Nauwkeurige vertalingen van 10 talen via neutrale netwerkfunctie
Nadelen:
– Geen geïntegreerde zoekfunctie in andere apps
– Registratie nodig (voor zakelijke toepassingen)
Link

iTranslate van iTranslate Voice

Ook iTranslate is een zeer goed alternatief voor Google Translate. Waar Google Translate gebruikmaakt van geavanceerde neurale machinevertaling om nauwkeurige resultaten te leveren, pakt iTranslate het eenvoudiger aan. Met de app kun je kiezen uit een lijst met opties voor elk woord, waarbij de woordenboekdefinitie voor elke optie wordt weergegeven. Dit werkt goed als je al kennis hebt van de taal waarnaar je wilt vertalen en alleen wat hulp nodig hebt om hier en daar een paar leemtes in te vullen.

Er worden meer dan 90 talen ondersteund, met voice output en voice input voor elk van de talen. Afhankelijk van je uitspraak kan de steminvoerfunctie je veel tijd besparen: Alles woord-voor-woord intypen is niet meer nodig. Voor de stemuitvoer kan je een mannelijke of vrouwelijke stem kiezen en zelfs de spreeksnelheid aanpassen.

De kenmerken

Beschikbaar voor Android/iOS? Beide
Gratis? Ja (Maar dagelijkse limiet en beperkt aantal talen). Volledige versie voor €2,99
Aantal talen? >90
Reclames? Ja
Voordelen:
– Eenvoudig menu
– Mogelijkheden voor delen van informatie
– Eenvoudig schakelen tussen talen
Nadelen:
– Geen fotofunctie
– Herkent sommige symbolen niet
– Internetverbinding nodig voor uitspraak
Link

Waygop van Translate Abroad

Als je Chinees, Koreaans, Japans bent of in deze drie landen reist, is WayGo een van de beste apps die je kunt gebruiken. Dit is voornamelijk te danken aan het vermogen om Aziatische karakters goed te herkennen. Gebruik de camera, neem een foto in zowel de verticale als de horizontale modus en gebruik de flitser als het te donker is. In de gratis versie ben je beperkt tot 10 dagelijkse vertalingen. De premium-versie kost ongeveer € 5.

De kenmerken

Beschikbaar voor Android/iOS? Beide
Gratis? Ja (Maar maximaal 10 vertalingen per dag). Volledige versie voor €5,03
Aantal talen? Chinees, Japans, Koreaans van/naar Engels
Reclames? Nee
Voordelen:
– Herkent Aziatische karakters
– Camerafunctie
– Opslag van vertalingen voor later gebruik
Nadelen:
– Beperkt aantal talen
– Herkent geen handschrift
– Beperkt aantal vertalingen per dag in de gratis versie
Link

Translator Speak & Translate van Apalon Apps

Deze app stelt je in staat om in veel talen te communiceren via ingevoerde tekst of spraak. Bij het gebruik van spraak is er een limiet van 54 talen. Je kunt vertalen van tekst naar spraak of spraak naar spraak. De functie voor tekst naar tekst heeft wat meer opties. Een gebruiker kan hiermee van één specifieke taal vertalen naar 100 andere talen. Speak & Translate bevat iCloud-integratie; dit stelt je in staat om de geschiedenis van je vertaling op te slaan. De app is interactief en gebruiksvriendelijk.

De kenmerken

Beschikbaar voor Android/iOS? Beide
Gratis? Ja (Maar maximaal 10 vertalingen per dag). Volledige versie voor €5,67
Aantal talen? 54 (spraak) en >100 (schrift)
Reclames? Ja
Voordelen:
– Goed in minder gangbare talen zoals Hebreeuws en Thai
– Eenvoudige manier om vertalingen op te slaan en te delen
Nadelen:
– Dagelijkse limiet gaat zeer snel op
– Uitgesproken vertalingen gaan te snel
Link

Conclusie

Ons onderzoekje geeft aan dat er veel vertaal-apps zijn die goed vertalen. Welke app je kiest, is afhankelijk van de toepassingsmogelijkheden, functie en natuurlijk welk deel van de wereld je bezoekt. Tijdens onze testjes bleek dat vertalen met deze apps op het niveau van vakantietaal redelijk betrouwbaar is.

Uiteraard kun je voor zakelijke vertalingen niet blindelings vertrouwen op dit soort apps. We kwamen tijdens de test in vertalingen van bijvoorbeeld juridische of zakelijke teksten grote fouten tegen die zeer vervelende gevolgen zouden kunnen hebben. Bij L&L zitten we de hele zomer voor je klaar om ervoor te zorgen dat je zakelijke teksten tiptop in orde zijn, zodat jij met een gerust hart van je vakantie kunt genieten.