Laat uw handleiding schrijven door vertaalbureau L&L

Een goede handleiding schrijven vraagt om een gestructureerde aanpak. Wat is de beoogde doelgroep voor de handleiding? Wat zijn de kenmerken en functionaliteiten van het product? Gaat het om het schrijven van een papieren of een digitale handleiding? De ervaren technical writers van L&L schrijven glasheldere handleidingen voor elke situatie.

Handleiding laten maken: wat is de doelgroep?

Voor het schrijven van de handleiding van start kan gaan, moet de doelgroep goed in kaart worden gebracht. Het maakt immers een groot verschil of het gaat om een handleiding voor technische installateurs, of om een gebruiksaanwijzing voor consumenten. Naast het kennis- en opleidingsniveau van de doelgroep kunnen ook geslacht en leeftijd van belang zijn.

De eigenschappen van het product spelen uiteraard een grote rol bij het laten maken van de handleiding – of het nu gaat om consumentenelektronica, een softwareapplicatie of om zware machinerie. Een grondige inventarisatie van alle producteigenschappen is dan ook een van de eerste stappen bij het schrijven van een handleiding.

Onze technical writers zorgen voor prettig leesbare handleidingen die gewoon doen wat ze moeten doen: de gebruikers van uw product ondersteunen met relevante informatie op het moment dat zij die nodig hebben.

Concreet, taakgericht en gebruikersvriendelijk

Veel mensen ervaren handleidingen als ingewikkeld en onhandig. Zij kijken pas in laatste instantie in de productdocumentatie. Uw product verdient beter. Onze technical writers zorgen voor prettig leesbare handleidingen die gewoon doen wat ze moeten doen: de gebruikers van uw product ondersteunen met relevante informatie op het moment dat zij die nodig hebben. Met een duidelijke, concrete schrijfstijl en een overzichtelijke, taakgerichte indeling van de documentatie.

Softwarehandleiding: zet de gebruiker aan het werk

In het algemeen is een hands-on aanpak de beste manier om de functionaliteiten van software duidelijk te maken aan gebruikers. Wij maken daarom in de gebruikersdocumentatie van software veel gebruik van praktijkoefeningen. Als gebruikers de beschreven handelingen zelf kunnen uitvoeren, wordt de geleerde kennis in het algemeen beter onthouden.

Slimme tools

Handleidingen en andere vormen van gebruikersdocumentatie zijn geen statische teksten. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe versie van een product uitbrengt, zal de bijbehorende handleiding ook moeten worden bijgewerkt. Dit is zeker het geval bij softwareproducten die regelmatig een update met nieuwe functionaliteiten krijgen.

L&L maakt gebruik van geavanceerde software bij het schrijven van gebruikersdocumentatie. Met behulp van deze software delen wij de documentatie op in modules. Deze modules kunnen op meerdere plekken in de documentatie worden gebruikt en zijn eenvoudig aan te passen bij een nieuwe versie van uw product. U leest hier meer over onze werkwijze.

Meer weten over het schrijven van handleidingen?

Overweegt u het schrijven van handleidingen uit te besteden? Onze accountmanagers vertellen u graag meer over de voordelen. Neem contact op voor een informatief gesprek.

Wilt u meer informatie over onze schrijfdiensten of een vrijblijvende kostenopgave ontvangen? Klik op de onderstaande knop om direct een offerte aan te vragen. U kunt uiteraard ook via andere manieren contact met ons opnemen.
Offerte aanvragen