Technisch schrijven; ervaren technisch schrijvers

Goede gebruikersdocumentatie is een essentieel onderdeel van uw eindproduct en verdient de volle aandacht. De technisch schrijvers van L&L verstaan het vak van documentatie maken. Met een heldere aanpak zorgen wij voor gestructureerde, gebruikersvriendelijke documentatie die een verrijking vormt voor uw product.

De technisch auteurs van L&L produceren onder andere:

 • Gebruiksaanwijzingen
 • Installatievoorschriften
 • Trainingsmateriaal
 • Online helpteksten
 • Procesbeschrijvingen
 • Werkprocedures

Hoe zorgt u voor documentatie die een echte ondersteuning is voor uw eindgebruikers? L&L is uw beste keus als het gaat om effectieve gebruikersdocumentatie die u in staat stelt om:

 • De tevredenheid van uw klanten te vergroten
 • De ingebruikneming en het gebruik van producten soepel en snel te laten verlopen
 • De kosten van helpdeskpersoneel te verlagen
 • Het imago van uw product te verbeteren
 • Uw investering terug te verdienen

Werkwijze technisch auteurs

Het proces van technisch schrijven bestaat voor een groot deel (vaak meer dan de helft van de tijd) uit het verzamelen, ordenen en analyseren van informatie. De technisch schrijver heeft immers een compleet beeld nodig voordat de documentatie kan worden geschreven.

De technisch auteurs van vertaalbureau L&L werken volgens een zeer gestructureerde methode en zetten grote hoeveelheden complexe informatie om in heldere, adequate documentatie. De L&L-methode zorgt voor duidelijke documentatie met een overzichtelijke modulaire opbouw. Hierdoor kan de eindgebruiker alle gezochte informatie snel vinden.. Geavanceerde softwaretools voor technisch schrijven bieden hierbij ondersteuning.

Detachering van technisch schrijvers

Omdat het technisch schrijven voor het grootste deel bestaat uit voorbereidend werk, bevelen wij in bepaalde situaties een detachering aan. De technisch auteur werkt dan bij u op locatie en heeft daardoor volop de gelegenheid om alle beschikbare informatiebronnen aan te boren. Denk hierbij aan interviews met ontwikkelaars en projectleiders en analyse van bestaande productdocumentatie.

Optimalisatie bestaande technische documentatie

Een bekend verschijnsel: de hoeveelheid documentatie neemt altijd toe in de loop van de tijd. Hierbij kan het overzicht verloren gaan. Beheer en onderhoud van de documentatie worden steeds moeilijker.

Herkent u dit beeld? Dan is optimalisatie van uw documentatie mogelijk interessant. Onze technisch auteurs analyseren de documentatie en stellen een plan op om deze te stroomlijnen. Hierbij worden herhalingen in de teksten opgeschoond, de teksten worden gestandaardiseerd en compacter gemaakt, en de hele documentatie wordt modulair ingericht.

Het resultaat? In veel gevallen leidt optimalisatie tot 25% minder documentatie. Optimalisatie heeft vele voordelen:

 • Minder tijd en kosten nodig voor beheer en onderhoud
 • Informatie is gemakkelijker terug te vinden
 • De teksten zijn compacter, duidelijker en beter leesbaar
 • Lagere kosten bij nabewerking, zoals herschrijven, vertalen of publicatie via andere platforms

Visuele elementen

Vaak zijn visuele middelen de beste manier om iets snel aan gebruikers uit te leggen. Een grafiek, afbeelding of tabel kan in één oogopslag een concept duidelijk maken dat in woorden moeilijk is uit te leggen. De technisch schrijvers van L&L maken dan ook regelmatig gebruik van visuele elementen bij het ontwerpen van gebruikersdocumentatie.

Ook video is een uitstekend middel voor gebruikersondersteuning en instructie. In een video is het mogelijk om te laten zien hoe bepaalde handelingen moeten worden uitgevoerd. Gebruikers onthouden dit vaak beter dan een tekstuele opsomming van instructies.

L&L verzorgt professionele videoproducties, niet alleen als ondersteuning voor gebruikersdocumentatie, maar ook voor andere situaties.

Wilt u meer informatie over onze technische schrijfdiensten of een vrijblijvende kostenopgave ontvangen? Klik op de onderstaande knop om direct een offerte aan te vragen. U kunt uiteraard ook via andere manieren contact met ons opnemen.
Offerte aanvragen